Středověké pokrmy

V tomto vystoupení máte možnost seznámení se středověkými pokrmy, včetně ochutnávky.
Podle domluvy lze pokrmy připravit jak na ohništi - vyžaduje otevřené prostory ,tak i v kuchyni - vhodné do restaurací.
Použité recepty jsou z různých koutů Evropy, servírováno na dobovém nádobí.

Fotogalerie z vystoupení


Objednávku tohoto vystoupení naleznete zde.


Několik slov k tomuto vystoupení:

Jsem člověk, který rád zkouší nové věci a když se moje rodina rozhodla věnovat šermu, postupem času se nějak rozvinula i moje zvědavost ohledně
středověké kuchyně. Nechci tu sáhodlouze vypisovat to, co si každý najde na internetu. Nejprve vás obeznámím s tím, jak jsem začala a kde čerpala.
Recepty pak najdete v samostatné sekci kuchyně - recepty. Pro přehlednost jsou rozdělené na bezmasé a masité.

Hned ze začátku bych vás také poprosila, jestli budete mít nějaké podněty, náměty nebo věcnou kritiku, písněte mi prosím na náš email,ráda bych se
přiučila, nebo viděla chyby které dělám.

Jakmile jsem se rozhodla potopit do tajů středověkých pokrmů, sehnala jsem si báječnou knihu od
Magdalény Beranové –Jídlo a pití v pravěku a středověku.
Tuto knihu doporučuji všem začátečníkům. Najdete zde vše podložené, ne jen domyšlené. Také jsou zde zmiňováni staří autoři kuchařských knih, jako jsou
Čeněk Zíbrt, nebo Zikmund Winter. Tito autoři vám pomohou otevřít pomyslná vrátka do tajů dávných pokrmů.
Mým oblíbencem je Zikmund Winter, který svoji knihu Kuchyně a stůl našich předků (vydanou v Praze r.1892) píše s krásným vtipem. Nepíše zde jen návody
na vaření, ale třeba i to, jak má správná kuchařka či pomocnice vypadat, jaké má v kuchyni vybavení, zmiňuje se i o pohledu tehdejších lékařů na určité
suroviny a jiné maličkosti týkající se stravování.
Čeněk Zíbrt je na mne moc strohý, ale návodů zde najdete přehršel. Je to souhrn všech staročeských kuchařek, od první rukopisné ze 14. století dále
a dalších gastronomických materiálů nejen ze zemí Koruny české.
Mé bádání dále pokračovalo tím, že jsem navštívila muzeum Gastronomie v Praze. Návštěva to byla pěkná, ale velkým přínosem pro mne bylo seznámení
se s kuchařskou knihou Opera dell´Arte del Cucinare od Bartolomea Scappiho.
Jen ve zkratce vás obeznámím s tímto umělcem kuchařského umění.
Nejznámější italský renesanční kuchař, Bartolomeo Scappi, organizoval přípravu pokrmů pro kardinály a zajímal se i o vybavení jejich cel během volby
papeže. Veškeré podrobnosti zanechal ve své slavné knize Opera.
Scappi nechal pro svou knihu vytvořit dřevoryty, které podrobně zachycují jednotlivé kusy nábytku, vybavení i nádobí, které se použilo pro kardinály během
volby papeže, která probíhala od listopadu 1549 až do února 1550. S obdobným vybavením pak probíhaly i další volby papežů v následujících stoletích. Díky
této unikátní knize lze nahlédnout jak do palácové kuchyně, tak také do pokojů kardinálů.
Opera se skládá z šesti částí.
V první části je dialog mezi hlavním kuchařem a učedníkem, v níž se učedník učí vařit. Jsou zde jeho úkoly, organizace jídel, druhy nádobí a základy
uchovávání potravin.
Ve zbylých částech jsou obsaženy recepty, jak pro přípravu masa ryb, zeleniny, vajec, tak také recepty na slané i sladké koláče, nebo recepty pro nemocné.
A v neposlední řadě jsou zde krásné ilustrace.
Bohužel tato kniha není vydaná v češtině a já hlava dutá neovládám cizí jazyky, proto tyto ilustrace hltám očima a recepty sháním na internetu, kde
mám možnost jejich přeložení.

Doufám, že vás nenudím, ale přišlo mi důležité vše upřesnit.
Z těchto pramenů tedy většinou čerpám, snažím se dodržet uvedené suroviny, ale ne vždy je to možné, ať z finančních důvodů, nebo proto, že to prostě
nelze. Například se hojně jídla barvila a to buď šafránem ( což je pro mne dost nákladné ), nebo santalovým dřevem (to bohužel také nevlastním).
Proto používám potravinářskou barvu ( prosím nepranýřujte mne ). Jinak se ještě přiznám k tomu, že většinou smažím na oleji ne na přepuštěném másle.
Chuť jistě není tak jemná, ale strávníci mne nekamenují. Také místo hojně používaných topének používám strouhanku nebo střídku z veky.
Jak vidíte, s čistým svědomím nemohu říct, že děláme dobové recepty, to bych se asi styděla, ale vaříme „podobně“ jako ve středověku.



Design 2009 - 2014 Kopape NAVRCHOLU.cz RC Net je náš poskytovatel připojení.